Nieuwsbrief 5 PDF Afdrukken E-mail

NIEUWSBRIEF 5: JULI 2011 - GOED NIEUWS : we gaan de tuin vergroten !!! 

De tijd gaat vlug – we zijn alweer aan een nieuwe nieuwsbrief toe maar de laatste twaalf maanden hebben we niet stil gezeten. Het lot van de vrouwen in Gambia, en onze dames in Nafugan in het bijzonder, ligt ons nauw aan het hart. Sedert onze start maken we telkens ook kennis met andere gelijksoortige organisaties met analoge doelstellingen. En zo ervaren we dat langzaam maar zeker, stukje per stukje, de inspanningen van talrijke charitatieve organisaties werkzaam over de hele wereld bouwen aan een beter bestaan voor diegenen die in totale armoede leven.

I have the honour and privilege to inform you that the Nafugan Lower Basic School’s Mother’s Club Project has started contributing immensely towards improving the lives and livelihoods of not only the women of the six Nafugan Communities but their entire families.

The President, the executive and the entire membership of the project are extremely happy as they keep saying “Kamara, we are happy, happy, and happy for the timely intervention of FHAG, particularly for the generous support of the Belgians”.

On behalf of the group the Lady President extends her sincere thanks and gratitude to FHAG Board specifically to the Belgium Board.

Bravo to you all.

In juni – na een eerste oogst - zond Momodou S Kamara (Vice-President van de FHAG, onze NGO in Gambia) ons deze brief  van de enthousiaste dames die in de Nafugan tuin werken.

           

De kerst- en nieuwjaarsperiode achter de rug, lieten we de Belgische winter even voor wat hij was en vlogen in februari 2011 richting Gambia.  Hilde, een vriendin die in Congo werd geboren en daar 12 jaar woonde, reisde met ons (Maurice, Rita en Pat) mee.  Hilde voelde zich al vlug thuis in Gambia. 

Twee dagen na onze aankomst hield het FHAG haar jaarvergadering.  Afgevaardigen van alle projecten waren aanwezig.  Het was een zeer interessante bijeenkomst met ook vertegenwoordigers van de Gambiaanse Ministeries van Onderwijs en Landbouw en het Hoofd van de NGO Dienst.  Sebou, Voorzitster van de Mothers’ Club van Nafugan en voorzitster van ons tuinproject, was ook aanwezig.  Ze vertelde ons, vertaald door de directrice van Nafugan school, dat na de eerste aanplanting, de meeste groenten in de tuin opgevreten waren door bladetende insekten.  Ze hadden ook nood aan meer zaden en vooral (water)gieters.  Verder vertelde ze dat er nog meer moeders wilden meewerken in de tuin, maar dat er daarvoor onvoldoende plaats is.  We spraken af om alles verder te bespreken tijdens ons bezoek aan de tuin de volgende week.

Na enkele dagen acclimatiseren aan het warme weer en aan het hartelijk welkom van onze vele vrienden en kennissen, verlieten we de kuststreek om richting binnenland te reizen.  Manon, van SHHG-NL, die in Gambia vijf maanden als vrijwilligster met de FHAG samenwerkte, en Thijs, een vriend op bezoek uit Nederland, reden met ons richting Oost-Gambia.  We werden ook vergezeld van Ousman (FHAG-lid en ambtenaar van het Ministerie van Onderwijs) en zijn chauffeur.  We reden in konvooi met twee voertuigen: de oude ambulance van Bakadaji (dankzij de Amsterdam-Dakar Challenge kreeg het St Vitus Health Centre in november 2010 een ‘nieuwe’) en een wagen van het Ministerie van Onderwijs.  We namen de zuidweg richting Basse.  Deze weg, die verschillende jaren gewoon onberijdbaar was, is nu bijna helemaal heraangelegd, zodat je – in principe – op 5 uur in Basse zou kunnen zijn.  Maar je zou niet in Afrika zijn als je wagen niet eens een keer panne had.  Een gebarsten radiator werd door Thijs (een zeer handige Harry) zo gedemonteerd en in het volgende dorp op zijn afrikaans hersteld: gewoon terug aan mekaar gelast en hopen dat het houdt.  Ondertussen zaten wij aan de wegkant te genieten van het zonnetje, een goede babbel, een lekkere picnic en sabbelden we op baobab zaden.  Na een oponthoud van twee uur konden we verden.  Ongeveer 30 km weg is nog niet geasfalteerd, waardoor we moesten vertragen en weerom door een grote rode stofwolk reden.  We kwamen redelijk bestoft en een pak later dan voorzien aan in Bakadaje Lower Basic School.  Zoals steeds werden we hartelijk onthaald.  We brachten ook een bezoek aan het St Vitus Health Centre om de nieuwe behuizingen voor de hoofdverpleger en zijn assistent te bewonderen.   Daarna verder naar Basse waar Ndej (vrouw van Momodou) ons vergastte op een heerlijke lunch.  Het was toen al bijna 5 uur en ze had ook nog een avondmaal voorzien!  Ze kookt zo heerlijk dat je werkelijk niet neen kan zeggen.  Er is nu ook een kroeg in Basse waar “immorele” westerlingen bier kunnen drinken.  Een paar frisse Julbrews (lokaal bier) wasten het stof van de reis weg. 

De volgende morgen kochten we een zestal gieters voor we richting Nafugan reden.  Tijdens ons kort bezoek aan Nafugan Lower Basic School werden we in elke klas door de leerlingen verwelkomd met “Good morning friends”. 

Aan de tuin stonden de dames ons op te wachten. De tuin was mooi verdeeld in bedden die  mooi opgeharkt waren, het onkruid was gewied maar de weinige plantjes zagen er maar zielig uit door de invasie van insekten.

Tijdens het speechen beloofden we meer gieters,  de aankoop van zaden en pesticiden (anders had verdere beplanting geen zin) en meer training.  Na de speechen speelden de muzikanten er op los; we werden in de kring getrokken om mee te dansen.  De dames zijn nog altijd enthousiast en zeer trots op hun tuin. Onze gieters werden dankbaar onmiddellijk in gebruik genomen.  We merkten dat de waterputten goed werkten, maar dat er dringend katrollen en touwen nodig zijn.  Toen we zelf probeerden een volle emmer water met een touw op te hijsen, realiseerden we ons hoe moeilijk het wel was.  Bij temperaturen tussen de 30-40° C heeft elk bed dagelijks wel meer dan 1 emmer water nodig.  Momodou zou de volgende dag nog meer gieters kopen en naar de dames brengen.

En zie, wat een beetje moeite en aanmoediging al niet kan doen: een maand na onze terugkeer in België stuurde Momodou ons foto’s van een rijkelijk vegeterende tuin.  Wat een verschil – en wat een succes!  Alles was “gegroeid”.  (zie foto’s)

Omdat Nafugan uit zes gehuchten bestaat, zouden graag meer dames meewerken aan het project.   Het huidig succes in overweging nemend, hebben we besloten de tuin te vergroten. 

Na Nafugan gingen we richting Maneh Kunda, een deelgemeenschap van Basse.  Een aantal dames hebben daar al zestien jaar een groententuin.  Helaas was een deel van hun omheining omgevallen en werden hun groenten nu opgegeten door koeien en geiten.  Ze vroegen of we een nieuwe omheining willen sponsoren.  Het betreft een tuin van 72m x 58m met een kostprijs van      € 800.00.  We zijn inmiddels op hun verzoek ingegaan. Het betreft hier geen nieuw project, doch een eenmalige hulp aan dit verdienstelijk initiatief.  

Voor de terugreis naar de kust kozen we de noordweg zodat we konden stoppen in N’jau waar Manon samenwerkt met een groep dames van het plaatselijke skillcentre.  Ze rijgen er kralen, haken tassen van plastiek zakken, naaien kleren, maken zeep, doen aan ‘tie and dye’ (stoffen kleuren) en hebben een groententuin.

We besloten onze Gambiaanse reis met een heerlijk kopje attaya (Gambiaanse thee) in Kololi Craft Market.

Wat staat er dit jaar nog op het programma?

 = Wereldfeest in Bokrijk op 28 augustus 2011: we nemen voor de eerste maal deel aan dit tweejaarlijks evenement met een zestigtal andere  Belgische organisaties die bezig zijn over de hele wereld (dus niet alleen Afrika).  Er is veel animatie voorzien, zowel voor de kinderen als de volwassenen.  Kom ons daar gerust eens opzoeken.

= Winterbierproeverij in Antwerpen:  19 november 2011.  Zet deze datum alvast in je agenda maar we sturen nog een uitnodiging.

= Kerstmarkt in De LindePoort, Mechelen: datum nog niet bekend – waarschijnlijk 17 december 2011.

De tuin vergroten

Ons bezoek aan Nafugan heeft ons geleerd dat er nog veel werk aan de winkel is om de vrouwen een beter leven te bezorgen.  Er zal hard gewerkt worden aan beiden kanten.  Dank voor jullie steun de afgelopen maanden, maar we zouden graag nog verder op jullie mogen rekenen: nu de tuin zulke mooie resultaten boekt, willen we het project uitbreiden en vier maal zo groot maken.  Dat wil zeggen dat we de omheining moeten vergroten, 2 extra waterputten moeten bouwen worden en ook meer materiaal moeten aankopen (schoppen, harken, gieters, zaden enz).  Daarvoor hebben we natuurlijk geld nodig.  Daarom durven we op jullie beroep doen om de vrouwen van Nafugan te steunen een een  beter bestaan te geven.  Storten kan zoals steeds op onderstaande rekening, of u kan een bestendige opdracht geven aan uw bank, b.v. per maand € 2 (een kopje koffie) of € 3 (een cappuccino).  Alle beetjes helpen.  Dank U.                           

Dank U.                           

Het SHHG-België Team

STICHTING HUMANITAIRE HULP GAMBIA-BELGIË

Axa bank : 751-2037600-58

BIC:  AXABBE22

IBAN: BE95751203760058

www.shhg.be

NL5/072011

 
Parse error: syntax error, unexpected T_STRING in C:\Domains\stichtinghumanitairehulpgambia.be\wwwroot\components\com_sef\cache\shCacheContent.php on line 1136